club de matematica

Indiferent de situatia financiara a parintilor, copiii trebuie sa invete sa aprecieze valoarea banilor. Nu este deloc usor sa muncesti, sa castigi bani si apoi sa vezi ca acestia se cheltuiesc foarte repede deoarece trebuie platite facturile, chiria, intretinerea, dar si hainele si mancarea.

De aceea, cred ca orice parinte ar trebui sa ii invete pe cei mici valoarea banilor inca de la varste fragede. Articolul de astazi va ofera cateva metode eficiente pe care le poti aplica si tu!

  1. Incepe sa ii explici de mic valoarea banilor!

Inca de la 4 ani ii poti explica copilului tau despre bani, insa el va intelege mult mai bine abia pe la 10-11 ani. Cu toate acestea, daca ii explici de mic copilului tau ce inseamna banii, cat de greu se fac si cat este de important sa inveti pentru a putea sa iti gasesti o slujba buna, lui ii va fi mai usor sa inteleaga mai tarziu.

Atunci cand iti va cere sa ii cumperi o jucarie mai scumpa, isi va aduce aminte ca nu este atat de usor sa cheltuiesti banii familiei.

  1. Lasa-l sa cumpere singur

Atunci cand mergeti la cumparaturi, spune-i ca ii ofera o suma de bani pentru a isi cumpara ceva. Ofera-i suma de 5 lei, de exemplu, apoi arata-i ce isi poate cumpara de 5 lei. Copilul va intelege ca unele produse sunt mai scumpe si trebuie sa strangi acei 5 lei mult mai multe luni pentru a cumpara ceva mai sofisticat.

  1. Invatati impreuna, folosind matematica

Odata ce copilul tau a inceput sa invete la scoala matematica si acasa reuseste sa rezolve exercitii din astfel de culegeri precum Clubul matematicienilor, atunci acasa ii va fi mai usor sa inteleaga.

Arata-i, folosind bani reali, cum se folosesc acestia si cum se dau ei in schimbul unor bunuri precum: apa sau paine.

  1. Fa-i cadou o pusculita!

Copilul tau te bate la cap de mult timp in legatura cu o tableta? Spune-i ca trebuie ca el sa stranga o parte din suma pentru ca tu sa pui restul de bani si sa ii cumperi tableta. Fa-i cadou o pusculita si explica-i faptul ca trebuie sa economiseasca daca vrea sa stranga bugetul necesar pentru tableta.

Astfel, atunci cand va primi cadoul, copilul va avea mult mai multa grija de el si va sti sa il pretuiasca mai mult.

  1. Invata-l sa imparta!

Este foarte important ca orice copil sa invete ca este bine sa imparti cu cei ce nu au. Acest lucru se invata abia dupa varsta de 5 ani pentru ca micutul tau sa poata intelege.

De asemenea, invata-l pe copilul tau sa empatizeze si sa fie un om bun cu cei din jurul sau.

  1. Da-i lucruri de facut si recompenseaza-l!

Invata-l ca banii se castiga greu si, in acelasi timp, invata-l ca este bine sa stii sa faci aproape orice. Apoi, roaga-l sa te ajute facand curatenie in curte sau in garaj, apoi recompenseaza-l cu bani. El va invata sa valoreze banii si nu ii va cheltui atat de usor! Ai grija ca suma oferita sa fie una corecta.