De ce au succes telenovelele?

Romantism. Drama. Asta determina telenovele care sunt seriale din America Latina, una dintre cele mai populare forme de divertisment din lume, cu sute de milioane de spectatori din intreaga lume.

Telenovelas – literalmente romane de televiziune – au unele lucruri in comun cu verii lor americani, telenovele de zi. Telenovela isi are radacinile in America Latina, incepand ca reprezentari grafice inedite ale literaturii si povestilor clasice, evoluand ulterior in programe radio.

Cand companiile de sapun au inceput dramele radio pentru a vinde produse de curatare gospodinelor in anii 1930, au stabilit programe si in Cuba. Dar cand companiile americane nu mai puteau sponsoriza programele in Cuba, a existat o diaspora de actori, scriitori si producatori cubanezi talentati care s-au imprastiat prin America Latina si au inceput sa topeasca produsul american cu povestiri din America Latina.

Spre deosebire de telenovelele americane, care au functionat zeci de ani, telenovelele latine au un o poveste cu continut, care se incheie dupa cateva sezoane. Acest lucru le face extrem de comerciale si exportabile.

Unele sunt difuzate doar in tara in care sunt produse, dar altele, sunt reinnoite si adaptate pentru zeci de alte tari. In Romania, dupa Revolutia din 1989, televiziunile au fost invadate de aceste seriale si nu exista familie care sa nu urmareasca pe Sclava Isaura, de exemplu.

Exista cateva teme comune de rulare in telenovele – dragostea pierduta, mamele si fiicele care se lupta, rudele pierdute de mult, iubirea gasita. Cu toate acestea, publicul iubitor de acest gen de seriale, iubeste povestile lor cu toate capetele desfacute, infasurate si un final fericit – un final, cu o nunta mare este comun.

Dar, pentru acele cateva sezoane, aceste telenovele au in atentia a milioane de spectatori (ceea ce le face un vehicul bun) mesajele educationale. (Cititi cum se folosesc telenovelele pentru a raspandi mesajele de sanatate).

Ele sunt o piatra de contact culturala, in special pentru vorbitorii de spaniola de pe tot globul. Arcul de poveste populara ca membrii familiei cu pierderi indelungate rezoneaza cu populatia latina ale caror familii ar fi putut sa emigreze. Referinte religioase vor aparea in mai multe dintre aceste serii, o alta piatra de atingere a populatiei latino – predominant catolice.

Pentru publicul latin, vizionarea telenovelelor este adesea o modalitate de a pastra legatura cu prietenii si familia lor, in special cu cei care au emigrat. Iar in urmatoarele decenii, analiza si studierea impactului telenovelelor vor fi si mai relevante, deoarece populatia latina continua sa creasca.

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus