Atunci când vorbim despre un generator curent vorbi despre o alternativa excelentă de energie, care își face simtita prezenta ori de cate ori energia venita de la furnizorul clasic are probleme.

Exista o multime de variante alternative care genereaza curent, incepand cu panourile fotovoltaice, continuand cu turbinele eoliene si microhidrocentralele si terminand cu UPS-urile. Totusi, cele mai utilizate sunt generatoarele electrice, iar motivele sunt destul de convingatoare.

De ce un generator electric in detrimentul altor surse de energie?

Un prim motiv este faptul ca este simplu de folosit. Acesta poate sa fie utilizat oriunde si nu are nevoie de mai mult decat de benzina sau motorina. Practic, atata vreme cat exista o benzinarie in apropiere, curentul nu ar trebui sa fie o problema.

Asemanator cu un motor electric, generatorul mai are un foarte mare avantaj: este accesibil. De multe ori are un cost de pana in 1000 de lei ( atata vreme cat este destinat utilizarii casnice ) si vine la pachet cu o serie de avantaje:

  • Este usor de instalat si de folosit;
  • Este portabil. Poate sa fie utilizat chiar si in calatorii. Cei care merg in multe vacante cu cortul sau cu rulota ii pot descoperi o multime de utilitati;
  • Are o capacitate variata, in functie de scopul pe care il are fiecare utilizator. Astfel, poti opta pentru generatoare fixe, care functioneaza cu baterie si pot avea o putere foarte mare sau generatoare portabile, care functioneaza cu combustibil.
  • Poate sa fie depozitat oriunde, atata vreme cat nu este supus la frig sau la umiditate foarte mare.
  • Are o autonomie de pana la 13 ore cu un plin de benzina sau de motorina.
  • Poate sa functioneze indiferent de temperatura sau de conditiile meteo. Practic, un generator, indiferent ca este generator pe benzina sau pe motorina, poate sa functioneze in orice situatie.
  • Nu necesita intretinere speciala, motiv pentru care este destinat tuturor persoanelor.

Exista si dezavantaje ale unui generator electric?

Evident, nu este totul roz. Unul dintre dezavantaje este faptul ca produce un zgomot destul de mare, ceea ce nu este deloc placut. De asemenea, generatoarele pe benzina pot avea un randament destul de scazut.

Nu in ultimul rand, printre dezavantaje se numara si faptul ca nu toate generatoarele au o autonomie ridicata. Tocmai de aceea, este bine sa acorzi o atentie sporita modului in care achizitionezi un astfel de produs.

Generatoare pe benzina sau motorina?

Este clar faptul ca un generator este o achizitie inteligenta. Totusi, care este cea mai buna varianta? Generator benzina sau generator motorina?

Generator benzina. Este ieftin, poate sa fie mai compact si mai elegant si este foarte silentios. Practic, este usor de transportat dintr-o parte in alta si este foarte practic. Totusi, are marele dezavantaj de a nu da cel mai bun randament.

Generator motorina. Este mult mai puternic si este destinat, in principal, mediului industrial. Ceea ce indeparteaza foarte multi oameni este faptul ca este destul de costisitor, insa pe termen lung, poate sa fie mult mai economic decat varianta pe benzina.

Astfel, daca ai nevoie de un generator de curent care sa acopere mici pene, care nu se ridica la mai mult de cateva ore, varianta pe benzina este cea mai potrivita, fiind ieftina si eficienta. Daca folosesti generatorul pentru mai mult timp, varianta pe motorina este cea mai potrivita, fiind mai stabila si mai economica in ceea ce priveste consumul, insa mult mai costisitoare la inceput.

 

Citeste si Cum alegi un generator de curent? Cele mai importante criterii de selectare