Totul despre cateterul urinar

Unele intervenții chirurgicale, prostată sau situațiile de paralizie pot duce pentru bărbați la probleme de urinare iar folosirea unui cateter urinar devine esențială.

Ce este defapt cateterul urinar?

Cateterul urinar este un tub flexibil din latex, silicon sau poliuretan, folosit pentru drenarea urinei din vezica în cazul imposibilității de a urină. Acesta este introdus, în vezica prin uretră. O dată introdus, cateterul în vezica urinară un mic balon este umflat pentru a-l menține în poziție iar caterurateterul permite drenarea urinei din vezica urinară într-o pungă atașată de coapsă.
Procedura se realizează doar de către medicul specialist în cazul injectării fluidelor în scop de tratament și pentru diagnosticul unor afecțiuni ale vezicii urinare.

Care sunt tipurile de catetere urinare?

Există mai multe tipuri de catetere urinare iar acestea diferă că diametru și dimensiuni. Pentru a alege tipul potrivit, trebuie să ținem cont de nevoile și tratamentul pacientului.

Printre cele mai folosite se numără cateterul permanent, respectiv Foley, cateterul urinar imtermitent, cateterul cudat, cel extern și cateterul urinar de hematurie.

Cateterul Tiemann este un destinat special pentru bărbații cu retenție urinară și adenom de prostată. Acesta este confecționat din policlorura de vinil, cu vârf curbat, lubrifiate, sterile, toate ambalate individual. Acest cateter oferă libertate de mișcare și este confortabil.

Cateterul urinar Nelaton oferă independența și libertate de mișcare, păstrând funcția de „rezervor” a vezicii urinare. Fiind termosensibil, permite și ajustarea individuală a rigidității.

Cateterele SpeediCath lubrifiate, Coloplast sunt cea mai sigură, simplă și vândută metodă de cateterizare. Acestea sunt perfecte, atunci când procedura trebuie executată rapid.

Cum montăm și cum îngrijim cateterul urinar?

În unele cazuri, dacă nu este vorba de situații complicate, cateterul urinar poate fi montat sau schimbat chiar de pacient, însă trebuie respectate câteva reguli esențiale de îngrijire și igienă.

În primul rănd, pacientul trebuie să se asigure că s-a spălat corect pe măini.

Punga de drenaj trebuie să fie poziționată sub vezica urinară iar tubul și punga de drenaj nu trebuie să tragă cateterul afară din vezică.

Apoi, zona din jurul cateterului trebuie curățată cu grijă, doar cu apă și săpun și apoi uscată. Se recomandă evitarea loțiunilor și a pudrelor și folosirea unei fașe pentru a înfășura cateterul la zona de ieșire.

Este important și să se respecte o alimentație corectă pe parcursul tratamentului. Dieta ar trebui să se bazeze pe fibre, legume și fructe și o cantitate corespunzătoare de lichide

Pacientul trebuie să se asigure neapărat  că urina curge în punga de drenaj și că tubul să nu fie răsucit sau blocat. Este de asemenea important și  să se verifice zona din jurul uretrei în eventualitatea apariției unor semne de infecție, cum ar fi pielea iritată, umflată sau cu o consistență anormală.

Așadar, cu niște catetere urinare de calitate, nu aveți cum să obțineți decât rezultatele dorite.  Deci, alegeți produse de la o companie integră, căreia îi pasă pentru ca dincolo de produse si servicii stau viețile clienților, ale tuturor, iar de ele depinde calitatea.

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus