Unde a ajuns medicina in ziua de azi, domle | artroscopie genunchi

Dintre atatia contestatari recenti ai meritelor medicinei, ma intreb cati se vor trata la prima afectiune, fie ea oricat de serioasa sau usoara, la vraci si homeopati. Sunt curios cum, daca ai o afectiune urata a unui membru inferior, cu recomandare de, spre exemplu, artroscopie genunchi  te duci la tata Safta sa iti dea niste ceai de ciubotica cucului si sa iti puna pe articulatie niste foi de varza batute cu ciocanul de snitele, care sa iti ia durerea cu mana, nu altceva. Sau daca alegi sa te uiti la soare prin fundul unei sticle colorate cand abia reusesti sa deschizi ochiul din cauza unei grave infectii oculare, care s-ar trata usor cu niste picaturi oftalmice.

Ma intreb daca toti comentacii de serviciu, care critica nu sistemul, pe care toti ar trebui sa il criticam pana la desfiintare, pana la urma, ci pe toti oamenii sistemului, de-a valma, in aceeasi mare oala, au avut ei insisi sau un apropiat de-al lor chiar de suferit de pe urma masurilor ultimului an. La fel cum ma intreb daca nu cumva antivacinistii cei mai vocali nu ar fi fost mai bine sa ramana nevaccinati de boli cu adevarat grave acum zeci de ani, ca poate asa ar fi fost mai subtiri randurile celor pentru care importanta de a-si expune parerea o depaseste cu mult pe cea a parerii expuse. 

Sunt hibe mari in medicina romaneasca. Mai mari decat in alte sisteme medicale cu care ne comparam fara sa vrem, iesind mereu pe minus. Unele dintre ele sunt rezultatul unei falii produse de deceniile de comunism, care nu ne-au tinut departe de descoperirile majore, dar ne-au imbolnavit, metaforic si nu numai, de niste cutume pe care le intretin deopotriva medicii si pacientii. Unele dintre problemele noastre sanitare nici macar nu au legatura cu medicina, ele tin de proceduri, de calitatea produselor folosite, de simtul responsabilitatii oamenilor implicati. Altele sunt limitari financiare pe care le intalnesti si in alte domenii, insa al caror impact acolo nu neaga vieti. Un lucru este cert, medicina a avansat, intr-atat incat avem acum infinit mai multe solutii. Avem posibilitatea de a investiga corpul la interior, colonoscopie,  artroscopie genunchi,  examen computer tomograf sau de rezonanta magnetica, avem roboti care opereaza de la distanta, testari genetice ale fetusilor care au doar cateva saptamani, totul ca sa traim mai mult si mai bine. 

Si totusi, in lumea asta in care medicina chiar a avansat, mai sunt mame care intreaba ce uleiuri esentiale trebuie aplicate daca bebelusul a cazut in cap. Problema nu este medicina, ci educatia, medicala si nu numai. Iar aici progresele sunt teribil de lente, din pacate.

Articole similare

Începe să tastezi termenul de căutare mai sus și apasă Enter pentru a căuta. Apasă ESC pentru a anula.

Înapoi sus